Actes 150 Anys

Previsió del Temps

Radars Catalunya


Radars de Catalunya

Es redueix la velocitat dels vehicles controlats pel radar durant l'any 2008 PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Web Ajuntament de Manresa   
dimecres, 18 de febrer de 2009 02:31

altA mitjans del mes de gener de l’any 2008, es va posar en marxa un radar mòbil per controlar la velocitat dels vehicles a la ciutat de Manresa. Durant els 15 primers dies, el radar va estar en funcionament en el marc d’una campanya informativa. A més de posar en coneixement de l’entrada en funcionament d’aquest nou dispositiu, els primers dies van servir també per valorar la situació, pel que fa a la velocitat, als principals carrers de la ciutat.

Durant la campanya informativa es van controlar 3.572 vehicles. D’aquests:
-el 48,4% circulaven per sota de 50 km/h
-el 44,7% circulaven entre 50 i 65 km/h
-el 6,9% circulaven a més de 65 km/h

Els titulars dels vehicles que van estar interceptats circulant a una velocitat superior a la legalment permesa durant aquests 15 dies de la campanya de gener van rebre una notificació informativa però no es va cursar sanció. Des de l’1 de febrer, les infraccions detectades pel radar mòbil donen lloc a sancions.

Des de llavors i fins al desembre del 2008, el radar ha controlat 23.700 vehicles. D’aquests:
-El 71% circulava per sota de 50 km/h
-El 26,8% circulava entre 50 i 65 km/h
-El 2,2% circulava a més de 65 km/h

Com es pot comprovar, s’ha incrementat notablement el percentatge de vehicles amb una velocitat per sota de 50 km/h, i s’ha reduït el percentatge de vehicles que circulaven a més de 50 km/h.

Durant l’any, els conductors denunciats han estat 517. Algunes de les denúncies (les de velocitats més elevades) han anat acompanyades d’una proposta al Servei Català de Trànsit de retirada de punts del permís de conduir. Concretament, han estat un total de 288 punts.

En termes generals, la velocitat mitjana dels vehicles ha baixat de 47 km/h al gener a 44 km/h de promig la resta de l’any. Més significativa ha estat la reducció en les velocitats més altes (a partir de 70 km/h). En els controls de gener el 4,6% dels vehicles van estar per sobre d’aquesta velocitat. Aquest percentatge és de l’1,75% en el promig de l’any.

Es redueix l’accidentalitat
L’any 2008 es van produir a la ciutat de Manresa un total de 997 accidents. Es tracta d’un 25% menys que al 2007, quan se’n van produir 1.329. El nombre d’accidents amb ferits va ser de 298 (un 12,86% menys respecte al 2007).

Entre els principals motius d’accidents hi trobem la velocitat, les distraccions i el consum de begudes alcohòliques. És de suposar, doncs, que les actuacions que es porten a terme per contrarestar aquests tres aspectes tenen una traducció directe en la reducció de l’accidentalitat.

Així, les actuacions en matèria de velocitat, les proves d’alcoholèmia en controls preventius –l’any 2008 es van incrementar un 33%–, d’altres controls en matèria de trànsit, els canvis legislatius, així com totes les campanyes divulgatives en mitjans de comunicació, contribueixen a reduir els accidents.

D’altra banda, cal assenyalar que durant el 2008 es van portar a terme diverses actuacions a la via pública per contribuir a garantir que els vehicles circulin a una velocitat adequada. En aquest sentit, es van instal•lar passos de vianants elevats davant de dos centres educatius de la ciutat –l’escola Vedruna i el CEIP Pare Ignasi Puig, i també tres ressalts al camí del Suanya entre el camí de Rajadell i el Xup. I les actuacions continuaran aquest 2009. De moment, s’han instal•lat dues bandes reductores de velocitat davant el pas de vianants de l’IES Lacetània, i se n’instal·laran també a la barriada de la Mion (c/ Pirineu) i a les Escodines, a part d’altres que s’estan acabant d’estudiar. Recordem també que dins les inversions del Fons Estatal d’Inversió Local de via pública, es col•locaran 6 nous passos elevats, i és previst que se’n continuïn instal•lant. També s’està estudiant la reducció de velocitat a 30 km/h en alguns carrers del centre de la ciutat o en barris més perifèrics. Totes aquestes actuacions van destinades a la pacificació del trànsit.
Darrera actualització de divendres, 3 d'abril de 2009 22:57