S'obre el conjunt de la plaça de la Reforma Imprimeix
dimarts, 10 de maig de 2011 21:59

Amb l'última fase d’obres, la plaça queda connectada a la façana principal de la Seu i al parc de la Seu. Els nous accessos al Puigcardener, que inclouen un nou ascensor d´ús públic, han entrat en funcionament. L’ascensor de la Seu esdevé el mitjà més significatiu que obté la ciutat per salvar les dificultats del desnivell orogràfic d’aquest indret.

L’ascensor és d’ús públic i podrà ser utilitzat per totes les persones que entrin a la ciutat des del passeig del Riu o des de l’estació de tren, siguin usuàries de l’aparcament o no. L’ascensor permetrà superar un desnivell de 22 metres, entre el nivell de pont de la Renfe i la plataforma de davant de la Seu. Aquesta alçada equival a un edifici de set plantes. La planta 0 és la del nivell del pont, la planta 1 i 2 del restaurant i cafeteria, la planta 3 correspon a la plaça mirador i la 4 és la que correspon al nivell de la basílica de la Seu. Les plantes d’accés públic són la 0, la 3 i la 4. Les de la cafeteria, restaurant i els soterranis de l’aparcament tindran una accessibilitat regulada per l’empresa concessionària.

L’ús de l’ascensor per superar aquest desnivell permetrà facilitar l’accessibilitat a la Seu però també al parc de la Seu i a la part alta del barri antic (el Centre d’Interpretació del Carrer del Balç i la zona comercial de la plaça Major, carrer Sant Miquel i carrer Sobrerroca).

La definició de la part alta de la plaça ha incorporat modificacions acordades amb l’associació dels Amics de la Seu que han comportat l’allargament de les obres des de l’estiu passat.

Recordem que a finals de juliol del 2010 es van acabar les obres des del nivell del carrer Alfons XII fins al nivell de l’accés dels cotxes a l’aparcament.

Aquesta fase d’obres es va completar amb l’asfaltatge dels carrils destinats a la pujada i baixada de vehicles a la plaça de la Reforma. També va coincidir amb la connexió de la plaça amb el camí dels Corrals.

L’actuació de la Reforma -que inclou l’aparcament públic soterrat de 350 places, la urbanització de la plaça i l’execució d’uns nous accessos al Puigcardener- permet assolir els objectius següents:

- Millorar l’accessibilitat rodada al sud del centre històric amb la implantació d’un aparcament públic de rotació ubicat en un punt estratègic: ben connectat als accessos de la ciutat i a la vora del nucli antic. El nou aparcament permet dotar de places d’aparcament per als veïns de la zona i obtenir places d’aparcament al servei del desenvolupament de l’àrea comercial de la part sud del nucli antic.

- Donar continuïtat entre l’espai públic de la plaça de la Reforma i el parc del Puigcardener. El sistema de plataformes, rampes i escalinates permeten resoldre un repte pendent a la ciutat des de fa cent anys. Així mateix, l’execuió d’un ascensor públic permetrà l’accés al peu de la basílica de la Seu a les persones amb dificultats de mobilitat.

- La urbanització de la plaça permet allargar l’àrea de prioritat de vianants del carrer Alfons XII fins a tocar del passeig del Riu i el pont de la Reforma en direcció a l’estació del Nord.

- La plaça de la Reforma completa el nou recorregut horitzontal al voltant del turó del Puigcardener que ha fet possible el nou traçat del camí dels corrals. D’aquesta manera es completa un recorregut pràcticament horitzontal, que esdevé una balconada de la ciutat sobre el riu Cardener, entre el carrer Alfons XII i la passera de vianants de la via Sant Ignasi.

- Fer accessible l’entrada principal de la Seu.

El projecte d’urbanització ha afectat a 12.300 m2 de superfície i ha tingut un cost de 4’2 milions d’euros amb l’iva inclòs. La inversió ha estat realitzada per l’empresa EYSA en el marc de la concessió administrativa que inclou l’explotació de l’aparcament de la Reforma (per 50 anys), la gestió de la zona blava i la grua municipal (per 15 anys).